מלאו כיסיי באגוזים
ולא רק בפסח, אלא כל השנה.
לאגוזים שקדים וגרעינים יש מקום מכובד בתזונה הטבעונית ובעיקר למי שבוחר מרצונו או מהכרח- בתזונה דלת פחמימות.
אגוזי מלך, פקאן, ברזיל, מקדמיה, שקדים, גרעיני חמניות ודלעת, זרעי צ'יה ופשתן ושומשום ועוד- לצורך נוחות הדיון אתייחס לכולם כאגוזים למרות שמבחינה בוטאנית מדובר במשפחות שונות אלו מאלו ועל כל אלו נוסיף גם בוטנים שהם בכלל קטנית...
לכאורה אין קל מזה- האגוזים מגיעים אלינו כמעט מוכנים לאכילה ושם רוב האנשים עוצרים ואוכלים אותם כחופן ביד או תוספת קראנצ'ית לסלט. זה אחלה אבל יש דרכים מהנות ומעניינות נוספות לצריכה יום יומית של אגוזים וזה נכון במיוחד למי שהוציא מחוץ לתזונה שלו דגנים כמו חיטה כוסמין וכד'.
לדוגמה: מאפים על בסיס קמח שקדים במקום קמח חיטה, פודינג על בסיס צ'יה במקום טאפיוקה בדומה להכנת גבינות טבעוניות על בסיס מקדמיה במקום חלב בהמות.
אם המאפים והממרחים שלי מבוססים כולם על אגוזים (וגרעינים ושקדים כאמור לעיל, אגוזים זו הכללה מילולית) יוצא שאני צורכת מהם די הרבה.
ומאחר שכך רכשתי אי אלו כללי אצבע ואשמח לחלוק אותם עמכם.
ראשית- החשוב ביותר לטעמי (עוד לפני המחיר) זו הטריות.
אגוז טרי הוא בפוטנציאל להיות טעים ובריא, פשוט משום שאגוז לא טרי הוא תמיד לא טעים וגם פחות בריא, אגוז מקולקל יגרום לנו לירוק אותו בבעתה, אגוז לא טרי סתם ישאיר לנו טעם לוואי לא נעים. אלו נקודות שונות על סקלת הקלקול.
תכולת השומן הגבוהה באגוזים חושפת אותם לעיפוש, עיפש הוא קלקול של שמן, זה לא יגרום לכם להיות חולים אבל זה יהיה מר ולא טעים ואומרים גם שמזין פחות, לא יממש את הפוטנציאל התזונתי יחסית לחומצות השומן של אגוז טרי.
מרגע שאגוז קולף מתחיל תהליך עיפוש מהיר, כזה שהתחיל ברגע שהוא נשר מהעץ אבל נכנס להילוך מהיר בשל חשיפה לאויר ללא הקליפה המגנה.
מאחר שכך- רצוי לרכוש אגוזים קלופים שנשמרו בקירור או בחנות בעלת תחלופה גדולה ששומרת על האגוזים בתוך החנות עצמה, לפחות במיזוג.
אם טיילתם ברחובותיה של עיר וחנות הוציאה מחוץ לחנות דוכן מקסים ומפתה של מיני אגוזין ושקדין- זה לא משנה אם הם ארוזים בשקית או בבמשקל מאחורי ויטרינה- בטוח שהם פחות טעימים מאשר אגוזים שנשמרים בטמפרטורה ממוזגת.
כך שהזמן והטמפרטורה משפיעים לרעה על האגוז.
מרגע שרכשנו את האגוזים כדאי לאפסן אותם במקרר או במקפיא עד לשימוש.
עם זאת- אין די בכך שחנות מתחייבת שהאגוזים נשמרים בקירור להבטיח את איכותם, טעם הוא מכלול גדול יותר וקשור גם לאיכות ולא רק לצורת אחסון.
ועכשיו אפשר להתפנות לנושא המחיר.
אאוץ', לבסס תזונה על אגוזים זה לא זול, אבל קחו בחשבון שלחמניה מקמח שקדים משביעה פי 4 מלחמניה על בסיס חיטה. אוכלים מנות קטנות יותר כי המזון משביע מהר יותר וגם לאורך יותר שעות.
זה עדיין לא אומר שאני בסדר עם לשלם 70 או 80 ש"ח לקילו שקדים! לא ולא!
ניתן היום לרכוש בחנויות אונליין יעודיות לאגוזים קמח שקדים שהוא זול יותר משקדים שלמים, בררו אצל הדוד גוגל.
המקום היקר ביותר לרכוש בו אגוזים הוא הסופרמרקט הרגיל, שם הם נמכרים ארוזים מראש ולכאורה "נקיים" כי הם לא במשקל (אבל זכרו את סעיף הטריות!) אבל תמצאו שם פקאן ב 16.9 ש"ח ל 100 גרם, בעוד אני רוכשת במשקל ב 69 ש"ח לקילו, גם במבצעים לקראת פסח המחיר לקילו קמח שקדים יהיה 9.3 ש"ח ל100 גרם בעוד אני רוכשת בסביבות ה 30 ש"ח לקילו. כך שהמחיר בסופרמרקט יהיה בדרך כלל כפול ואף משולש מאשר בחנויות המתמחות.
ניתן להוזיל את ההוצאה על אגוזים אם רוכשים אותם בחנויות המתמחות, יש גם חנויות אונליין- עשו סקר שוק!
ולמה לטרוח לקנות במיוחד מחנויות מתמחות, בהנחה שאינכם רגישים לטעם לא טרי של אגוזים, לא אכפת לכם לשלם פי 3 ואתם לא מכינים כל כך הרבה מתכוני קמח שקדים כדי שזה יהיה משמעותי, באמת למה?
כי עד שלא טועמים בוטנים טריים שאינם נגועים בעובש - לא יודעים שהם יכולים להיות כל כך טעימים וכבר קרה לא פעם בסדנאות שלי שצנצנת בוטנים טריים קלויים שהכנתי לצורך הגשת פאד תאי עברה כאן מיד ליד סביב האי תוך קריאות התפעלות מ...בוטנים שקליתי בלי מלח. ולמה זה? כי לבוטנים היה את הטעם שאמור להיות להם. בקליה מדוייקת, ללא מליחות, עובש או שומן מעופש.
אני מוסיפה כאן לינק לסרטון המדגים קלייה של בוטנים מתובלים, ומרגע שטועמים כאלו כבר בלתי אפשרי להסתפק במה שנמכר בסופרמרקט... צפו התמכרות.
מהו העובש האופייני לבוטנים ואיך מזהים אותו? זו עבודת עין ואף:
אם הבוטנים הקלופים מצופים אבקה לבנבנה ונודף מהם ריח כבד, מר, מעופש- אל תקנו. בוטן קלוף מקליפתו האדמדמה צריך להיות חף מאבקה, עם ריח טרי. קשה להסביר ריח במילים... זה צריך להריח טוב ולא ישן.
מקווה שעשיתי לכם סדר (כי הי, זו העונה! כולם מחפשים עכשיו איך לעשות סדר!) בעניין קניית ואחסון אגוזים, האגוזים הם מתנה קולינרית לתזונה שלי ואני מכבדת אותם מאוד.
הסדנאות שלי בכפר סבא, ולצערי לא כולם יכולים להגיע לכפר סבא ולחוות וללמוד לטעום ולהפתח לעולם המרתק של בישול טבעוני ובריא.
לכן פיתחתי והפקתי סדנה דיגיטלית מצולמת המאפשרת לכם לקבל אותי כמורה, עם ההסברים, הטיפים והמתכונים אצלכם במטבח- בכל העולם!
לחצו על הכפתור והצטרפו לקהילת התלמידים שלי!
Σχόλια